Istället för tårta
I går fyller min mor år. Jag erbjöd mig att göra "efterrätt" och fick fria händer.
Vaniljpannacotta med hallon"gele" dekorerade med chokladlöv och citronmeliss blev de.

Derkoration...

Resultat...gott!
Recept 6 pers.
5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
3 st gelatinblad
Hallontopping ( i receptet jag tog var det med rabarber)
300 g hallon
1 dl gelesocker eller 1 dl strösocker
1 msk vatten
Till garnering
Citronmeliss
Chokladlöv
Blanda grädde, vanilj (om du ska använda vaniljstång, klyv den och skrapa ur fröna i grädden och lägg sedan även stången i grädden) och socker i en kastrull. Rör om och låt koka upp.
Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter.
Gräddblandningen ska koka ½ minut. Ta sedan av kastrullen från plattan (och ta bort den ev. vaniljstången)
Krama lätt ur gelatinbladen och vispa sedan ner dem i grädden.
Häll upp i portionsglas och låt de sedan stå kallt i 1-2 timmar tills de stelnat.
Hallontopping
Lägg hallonen i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp. Häll sedan på sockret. Om man använder gelesocker blir konsistensen lite mer geleaktig. Låt hallonen smälta och koka i sin egen vätska till dom blir mjuka och går sönder. Ta av kastrullen och låt de svalna tills de ärlite ljummet, vilket tar ca 30 min. Skeda sedan upp de på vaniljpannacottan. Ställ sedan dem i kylen i minst 1-2 timmar men går även bra upp till 2 dygn före.
Garnera innan servering (om du vill) med citronmeliss och chokladlöv.
Kommentarer
Trackback